NOTA UNTUK PM DARI BLOGGERS PRO UMNO!

NOTA UNTUK PM DARI BLOGGERS PRO UMNO!

Friday, February 18, 2011

Letter from a reader in Utusan Malaysia

Read this letter for Forum Utusan Malaysia.

Jika Melayu hilang kuasa

SEMEMANGNYA terdapat banyak perbezaan antara masyarakat Melayu atau bumiputera di Malaysia jika hendak dibandingkan dengan masyarakat itu yang tinggal di Singapura.

Perbezaan jelas adalah orang Melayu di negara ini bebas dan boleh menubuhkan parti politiknya sendiri berbanding rakan-rakan mereka di seberang yang tidak mendapat peluang seperti itu.

Dari segi peluang pekerjaan bertaraf pegawai atau eksekutif di sektor kerajaan atau swasta pula, selalunya peluang masyarakat Melayu di Singapura agak kecil tetapi di Malaysia, keadaannya agak seimbang dengan bangsa-bangsa lain.

Di Singapura, mereka yang berbangsa Melayu hanya memegang jawatan yang rendah dan tidak penting walaupun mempunyai kelulusan yang baik.

Sepanjang pengetahuan saya, kebanyakan daripada mereka bekerja dengan jawatan yang rendah seperti hanya menjawat kerani atau guru sekolah sahaja.

Di dalam sektor beruniform juga mereka hanya diberikan pangkat rendah dan tidak diberikan peranan penting di dalam pasukan tentera atau polis.

Pernah juga saya terdengar keluhan orang Melayu Singapura bahawa mereka ini seolah-olah tinggal di dalam sangkar emas.

Benar sekali kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad supaya kita belajar dari kesilapan yang lalu kerana jangan sampai bangsa Melayu hilang segala-galanya, baru hendak sedar.

Itulah lebih kurang nasib orang Melayu Singapura dan kita kena ambil iktibar bahawa jika sekiranya orang Melayu di Malaysia ini tidak bersatu dan bercakar sesama sendiri, ditakuti kita pula akan kehilangan kuasa.

Apabila hilang segala-galanya, jangan salahkan orang lain tetapi salahkan diri sendiri.

Pada ketika itu, jika kita menangis air mata darah sekalipun, ia tidak dapat mengembalikan kuasa itu nanti.

Sejarah telah mengajar kita betapa jatuhnya empayar Melaka pada tahun 1511 ke tangan Portugis disebabkan kekeliruan dan perpecahan berpuak-puak kumpulan orang Melayu ketika itu.

Ketika itu, anasir luar dengan mudah masuk menyusup untuk mengeruhkan keadaan yang akhirnya hanya dengan kekuatan beberapa ratus askar Portugis dengan dua buah kapal perang sahaja, mereka dapat mengalahkan panglima-panglima dan beribu-ribu perwira yang handal Melaka.

Sejak kejatuhan Melaka itulah, negeri-negeri lain di Tanah Melayu menyusur tunduk kepada penjajah dan dibuat seperti bola apabila penjajah bertukar-tukar tangan antara Portugis, Belanda, Inggeris dan Jepun.

Ketika itulah, orang-orang Melayu ditindas dan tidak dipedulikan tentang mengenai kebajikan mereka, sehinggakan ada yang sanggup dijadikan seperti hamba.

Kini kita sudah merdeka dan saya berharap orang Melayu perlu sedar bahawa sekiranya negara ini terjajah sekali lagi, berkemungkinan segala kuasa kita akan lenyap dam tidak mustahil bangsa Melayu juga akan hilang di dunia seperti yang pernah dikatakan oleh Hang Tuah.

Saya seru dan merayu kepada mereka berbangsa Melayu di negara ini agar terus bersatupadu dan lupakan apa juga sengketa atau perbalahan yang boleh menjuruskan perpecahan dan padahnya nanti negara akan tergadai kepada tangan orang lain.

SYED ABDULLAH SYED OSMAN JAMALULLAIL

YDP Persatuan Keluarga Jamalullail Perak

Taman Zaiton Indah,

Ampangan, Seremban

Malays have to unite and reject parties such as PAS and PKR which had been established to disunite the Malays.

What is the use of having PAS and PKR when the Malay are having more squabbles with one another more and more?

Therefore, let us ensure that PAS and PKR does not exist any more to make chaos in our beloved country in the next General Election.


2 comments:

 1. salam

  benarkah fakta yang mengatakan melaka jatuh ke tangan portugis pada tahun 1511 kerana perpecahan orang melayu.

  sebenarnya jika dikaji lebih mendalam melaka jatuh adalah sebab yang utama sekali kerana pemimpin yang dilantik oleh sultan melaka waktu itu adalah korup, kaki rasuah, dengki kesumat antara mereka, tidak patriotik sedangkan rakyat terutama orang melayu adalah tetap taat setia pada sutan melaka.

  jadi hang janganlah dok konar kerana melayu berpecah sebab jatuhnya melaka. lain kali baca sejarah tu biar habis, tafsir betul2.

  biasanya musnah dan binasa sebuah negara kerana disebabkan oleh pemimpin itu sendiri bukannya rakyat. contoh terbaru ialah apa yang berlaku pada mesir.

  sekian

  ReplyDelete
 2. Bro Che Awe Donde. Jangan bagi contoh apa yang berlaku di Mesir kerana itu adalah satu tindakan untuk menjatuhkan pemimpin boneka Yahudi.

  Apakah Che Awe Donde ingin menaikkan boneka Yahudi di Malaysia iaitu Anwar Ibrahim yang suka membontot?

  ReplyDelete

Say whatever that is on your mind. Heck! This is a free country after all. If the racists Chinese can swear at the Malays as much as they want, we can do that as well.

However, I will not be held responsible to whatever that you have to say. The comment is solely the private opinion of the author.